TYDZIEŃ TEMATYCZNY

Rodzina SPERI mówi o swojej rodzinnej firmie, że jest „blendem” cudu natury, wieków doświadczenia w tworzeniu wina oraz wielkiej pasji człowieka, który to spina…
Ta rodzinna, dziś znana na całym świecie winiarnia została założona w pierwszej połowie XIX wieku. Od tej pory, stale powiększając swój areał upraw, poprawiając jakość produkowanych przez siebie win, w pełni świadomie, z pokolenia na pokolenie kontynuuje koncepcję zarządzania w całości rodzinnego – od uprawy winorośli, aż po tworzenie wina, sprzedaż i marketing. Bazuje przy tym, oprócz starannego wykształcenia kolejnych pokoleń, na doświadczeniu przekazywanym następnym generacjom. 

Rodzina SPERI, jak kiedyś, tak i dzisiaj produkuje znakomite wina z winogron pochodzących wyłącznie z własnych winnic, zlokalizowanych w najlepszych częściach apelacji VALPOLICELLA CLASSICO. Łączna powierzchnia tych winnic to ok. 60 hektarów.

Po to, aby wyrazić najlepsze cechy win produkowanych w tej winnicy, każda z pojedynczych działek znajdujących się w innych subregionach, produkuje swoje własne wino. Pozwala to na przekazanie charakterystycznego stylu każdego z nich, nawiązującego do mikroklimatu oraz typu gleby, na której rośnie winorośl, z której te wina powstają.

Dowodem na to są wina, które biorą swoje nazwy od Crus (poszczególnych winnic). Monte St. Urbano (Valpolicella Classico Superiore, Amarone), La Roggia czy La Roverina.

Rodzina zawsze podkreśla z dumą, że będąc rolnikami od pokoleń, potrafią jak nikt zrozumieć istotę współistnienia natury i człowieka. Dowodem na najwyższą dbałość o jakość produktów sygnowanych nazwiskiem SPERI jest to, że ich sztandarowe produkty, są produkowane tylko w latach, w których można osiągnąć najwyższą jakość. Wina Speri otrzymują najwyższe noty i medale na najważniejszych światowych wystawach, targach i konkursach winiarskich.

Maurice Schueller

Przytulone w samym sercu Alzacji Gueberschwihr, ze swoimi 800 mieszkańcami jest powszechnie znaną i prestiżową wioską jeśli chodzi o uprawę winorośli i produkcję wina.
W tej właśnie, założonej pod koniec XV wieku wiosce, znajduje się winnica Maurice Shueller. Tutaj, wykorzystując tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie, pracuje razem cała rodzina tworząc jednocześnie własne, nowoczesne metody, które dają wina nieco łagodniejsze niż większość klasycznych, dość kwasowych win alzackich.
Średniowieczna, rustykalna piwnica Schuellerów oraz oryginalne drzwi z 1609 roku tworzą prawdziwy pomnik historyczny regionu.
Jest to również miejsce pracy Marca Schuellera, który w 1994 roku przejął zarządzanie winnicą od swojego ojca. Wina, które tworzy Marc, charakteryzują się doskonałą jakością i są cenione zarówno we Francji, jak również w całej Europie.
Winnica ma nieco ponad 6 hektarów i produkowanych jest tutaj 7 podstawowych, alzackich odmian winorośli. Te siedem szczepów daje również nazwę, zgodnie z zasadami apelacji alzackich, winom tutaj produkowanym. Unikalny klimat okolic wioski Gueberschwihr i gliniasto – wapienne gleby pozwalają produkować cudownie aromatyczne wina.

 

 

Rodzina Lheraud od wielu pokoleń zajmuje się uprawą winorośli w regionie Charente. Już w roku 1680 Alexandre Lheraud założył pierwszą winnicę w Lasdoux,    malutkim miasteczku położonym w sercu najsłynniejszego regionu Cognac – Petite Champagne. 100 lat później posiadłość powiększyła się o kolejną 12-to hektarową winnicę i minęło niemal kolejne 100 lat, gdy Eugene Lheraud wyposażył winnicę w pierwsze alembiki, by rozpocząć tworzenie koniaków. Dalej przez kolejne pokolenia, aż do roku 1970 winnice powiększały się stopniowo, poprzez czynione przez kolejnych spadkobierców inwestycje, by w końcu dziś osiągnąć łączny areał ok. 80 hektarów.
Obecnie firma zarządzana jest przez Guy Lheraud. To właśnie on zdecydował się na odważny, można powiedzieć milowy krok w historii firmy. W regionie Petite Champagne przez wiele lat produkcja koniaków była kontrolowana przez wielkie koncerny (Hennessy, Martell, Courvasier etc.). Większość właścicieli winnic i destylarni produkowała koniak, który był sprzedawany pod tymi globalnymi markami. Tak było również z Lheraud. Zmiana nastąpiła w roku 1970, kiedy to Guy zdecydował się rozpocząć budowanie własnej marki. Do dnia dzisiejszego ta 80 hektarowa posiadłość stale powiększa swoją sprzedaż, a koniaki LHERAUD dzięki swojej wybitnej jakości mają solidną reputację i stały się dumnym dostawcą do wielu prestiżowych odbiorców na wszystkich najważniejszych rynkach świata.
Lheraud mimo, że produkuje całą gamę produktów, dziś znane jest przede wszystkim z wybitnych koniaków rocznikowych i koniaków XO. Przy czym należy pamiętać, że ich XO to wyjątkowe trunki minimum 30-to letnie. Oprócz koniaków, w ofercie znajdują się także znakomite likiery owocowe, Pineau de Charentes oraz ogromna kolekcja rocznikowych armaniaków.

Wszystkie alkohole z tygodnia tematycznego dostępne są w ofercie:

WINA

ALKOHOLE MOCNE

*2+1 PRZY ZAKUPIE 2 DOWOLNYCH WIN LUB ALKOHOLI MOCNYCH Z TYGODNIA TEMATYCZNEGO OTRZYMAJĄ PAŃSTWO DODATKOWO 1(NAJTAŃSZE) ZA 1 ZŁ
*3+3 PRZY ZAKUPIE 3 DOWOLNYCH WIN Z TYGODNIA TEMATYCZNEGO W CENIE POWYŻEJ 50 ZŁ OTRZYMAJĄ PAŃSTWO DODATKOWO 3 (NAJTAŃSZE) KAŻDE PO 1 ZŁ
*3+2 PRZY ZAKUPIE 3 DOWOLNYCH ALKOHOLI MOCNYCH Z TYGODNIA TEMATYCZNEGO W CENIE POWYŻEJ 50 ZŁ OTRZYMAJĄ PAŃSTWO DODATKOWO 2 (NAJTAŃSZE) KAŻDE PO 1 ZŁ