TYDZIEŃ TEMATYCZNY

Gdy w połowie 1880 Pascual Toso wyruszał z włoskiego Piemontu do Argentyny, nie przypuszczał, że będzie założycielem wytwórni win , które należą dziś do najstarszych i najbardziej cenionych w tym kraju. Stało się tak za sprawą bardzo wysokiej i niekwestionowanej jakości produktów oraz nienagannie prowadzonej od ponad stu lat działalności.

Pascual Toso po przybyciu do Argentyny, osiadł w Mendoza. W 1890 roku, założył swoją pierwszą winnicę w San Jose. Na początku XX wieku dokupił także posiadłość „Las Barrancas” w departamencie Maipu. Usytuowanie w zachwycającej lokalizacji, z glebą najlepszej jakości, idealnym klimatem i środowiskiem sprawia, że do dziś produkuje się tam doskonałe delikatne wina ze starannie wyselekcjonowanych gatunków winogron. Winnica korzysta z najnowszych zdobyczy technologicznych w zakresie enologii, a konsultuje ją światowej sławy winemaker Paul Hobbs.

Pascual Toso jest jedną z przodujących marek Argentyny, charakteryzującą się olbrzymim rozwojem na przestrzeni ostatnich lat. Na swoim koncie ma tytuły najlepszej winnicy w Argentynie oraz wiele nagród i medali zdobytych przez  poszczególne wina.

Nieprzerwanie od 1890 roku, Bodegas y Viñedos Pascual Toso jest się jedną z najbardziej ekscytujących i obiecujących argentyńskich winnic pozostającą wierną swoim zasadom: tradycja, autentyczność, innowacja.

W 2015 roku, z okazji 125 rocznicy istnienia firmy, zostało wypuszczone na rynek specjalne wino: Barrancas Toso, dokonano także odświeżenia etykiet i logo firmy.

 

Rodzina Lheraud od wielu pokoleń zajmuje się uprawą winorośli w regionie Charente. Już w roku 1680 Alexandre Lheraud założył pierwszą winnicę w Lasdoux,    malutkim miasteczku położonym w sercu najsłynniejszego regionu Cognac – Petite Champagne. 100 lat później posiadłość powiększyła się o kolejną 12-to hektarową winnicę i minęło niemal kolejne 100 lat, gdy Eugene Lheraud wyposażył winnicę w pierwsze alembiki, by rozpocząć tworzenie koniaków. Dalej przez kolejne pokolenia, aż do roku 1970 winnice powiększały się stopniowo, poprzez czynione przez kolejnych spadkobierców inwestycje, by w końcu dziś osiągnąć łączny areał ok. 80 hektarów.

Obecnie firma zarządzana jest przez Guy Lheraud. To właśnie on zdecydował się na odważny, można powiedzieć milowy krok w historii firmy. W regionie Petite Champagne przez wiele lat produkcja koniaków była kontrolowana przez wielkie koncerny (Hennessy, Martell, Courvasier etc.). Większość właścicieli winnic i destylarni produkowała koniak, który był sprzedawany pod tymi globalnymi markami. Tak było również z Lheraud. Zmiana nastąpiła w roku 1970, kiedy to Guy zdecydował się rozpocząć budowanie własnej marki. Do dnia dzisiejszego ta 80 hektarowa posiadłość stale powiększa swoją sprzedaż, a koniaki LHERAUD dzięki swojej wybitnej jakości mają solidną reputację i stały się dumnym dostawcą do wielu prestiżowych odbiorców na wszystkich najważniejszych rynkach świata.

Lheraud mimo, że produkuje całą gamę produktów, dziś znane jest przede wszystkim z wybitnych koniaków rocznikowych i koniaków XO. Przy czym należy pamiętać, że ich XO to wyjątkowe trunki minimum 30-to letnie. Oprócz koniaków, w ofercie znajdują się także znakomite likiery owocowe, Pineau de Charentes oraz ogromna kolekcja rocznikowych armaniaków.

Wszystkie alkohole z tygodnia tematycznego dostępne są w ofercie:

WINA

ALKOHOLE MOCNE

*2+1 PRZY ZAKUPIE 2 DOWOLNYCH WIN LUB ALKOHOLI MOCNYCH Z TYGODNIA TEMATYCZNEGO OTRZYMAJĄ PAŃSTWO DODATKOWO 1(NAJTAŃSZE) ZA 1 ZŁ
*3+3 PRZY ZAKUPIE 3 DOWOLNYCH WIN Z TYGODNIA TEMATYCZNEGO W CENIE POWYŻEJ 50 ZŁ OTRZYMAJĄ PAŃSTWO DODATKOWO 3 (NAJTAŃSZE) KAŻDE PO 1 ZŁ
*3+2 PRZY ZAKUPIE 3 DOWOLNYCH ALKOHOLI MOCNYCH Z TYGODNIA TEMATYCZNEGO W CENIE POWYŻEJ 50 ZŁ OTRZYMAJĄ PAŃSTWO DODATKOWO 2 (NAJTAŃSZE) KAŻDE PO 1 ZŁ